Yaşam alanlarımızı hayatlarıyla daha da güzel bir hale getiren ve bizlere yaşadığımızı hissettiren bitkiler binlerce çeşit ve renkleriyle hayatlarımıza soluk olmaktadır. Doğayı yakınımıza getiren ve bizleri devamlı zinde tutan bitkilerle bir hayat paylaşmak, insana bahşedilmiş en büyük şanstır. Evlerimizde, balkonlarımızda, çalışma ofislerimizde eğer bu konuda şanslıysak bahçelerimizde yetiştirmekten keyfi aldığımız çiçek ve bitkilerle bir ömür iç içe zaman geçiririz. Peki bu çiçeklerin ve bitkilerin her bir çeşidinin farklı bir ilgi ve alaka beklediğini biliyor muyuz? Çiçektir sulamak yeter demek hiçbir zaman doğru ve yeterli bir bilgi olmamıştır. Yaşam alanlarımız içerisinde aslında pek de farkına varmadan büyük sorumluluklar üstleniriz. Sorumluluklarımız özenle yerine getirilmediğinde yaşayan hayatlar kaybetmiş olabilmemiz muhtemeldir. İşte bu sebeptendir ki, çiçek ve bitki bakımı konusunda yeteri bilgi birikimi edinmemiz gerekir. Bu yazımız ile beraber çiçek, bitki bakımı nasıl yapılmalı ve bu canlılar ile bilinen bazı yanlışları düzelterek bilgi seviyemizi tazelemiş olacağız.
İlk aşamada devamlı karşılaşılan en büyük hataların başlarında zamanında sulama yaparsam bitki yetiştirmek kolay anlayışıdır. Evinde en az birkaç kez bitki yetiştirmiş birisi bu olayın aslında böyle olmadığının ve daha fazla detaylı bilgi gerektiğinin farkındadır. Bazen öyle anlara şahitlik ederiz ki bir an da çiçeğiniz tüm yapraklarını döküvermiş veya bir sabah uyandınız ve bitkinizin artık boynu bükük bir şekilde hayata bakıyor. Verilecek püf noktalara dikkat edildiğinde, yaşayan o canlıları daha uzun ömürlü hale getirebiliriz.
Saksı Seçim ve Değişimi
Birinci kural; yetiştirmek istediğiniz çiçeğe veya bitkiye uygun bir saksı modeli seçmenizdir. Eğer bitkinizin kökleri aşağı yönde dikine uzayan bir yapıya sahip değilse uzun ve dar saksılardan uzak durmalısınız. Daha geniş alanlara yayılarak yetişen bitkileriniz için ise, yüzey alanı geniş ve derin olmayan saksı modellerini kullanmalısınız. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise, çiçeğinizi ve bitkinizi eğer tohum halinde yetiştirecekseniz, en başta büyük bir saksıya etmekten sakının. Gelişime ayak uydurarak saksı seçimi ve değişimi yapmanız bitkiniz için en doğru yol olacaktır.
Saksı değişim esnasında ise eski saksıdan çıkardığınız bitkinin köklerine zarar vermeden özenle taşınma işlemi yapılmalıdır. Bununla birlikte sulama yapacağınız saksının mutlaka hava alabilmesi ve fazla suyun kökleri kurutmasını engellemesi açısından saksı altlarının delikli bir modeli olması gerekir. Tabii ki fazla akan suyun dışarıya taşmasını engellemek için saksı altlığı kullanmayı da ihmal etmeyin.
Toprak Seçimi
Diğer bir hassas ve dikkat edilmesi gereken husus ise çiçek ve bitkileriniz için toprak seçimi olacaktır. Aksi taktirde doğru toprak seçilmezse bitkiniz yeteri besin değerini topraktan alamayıp ömrü kısalacaktır. Ev ortamında yetişen bitkiler için genel olarak torf (organik maddeler bakımından zengin toprak) kullanılır. Fakat bu toprak modeli de her bitki için geçerli değildir. Toprak seçimi yapmadan önce bitkiniz için en özel toprağı seçmek için yeterli araştırmayı yapmalısınız.
Bu ve bunun gibi üzerinde fazlasıyla araştırma yapılıp bilgi edinilmesi gereken çiçek ve bitki bakımı hakkında detayları öğrenmeli ve o güzel hayatlara özenle yaklaşmalısınız.