Evinizdeki minyatür ağaç bonsai, Japonca’da saksıdaki ağaç gibi bir anlama sahiptir ve bu gerçekten de saksıda bakılan bir ağaçtır. Bu ağaç zamanla budanarak saksıda kolaylıkla bakılır ve çok uzun yıllar boyunca güzelliğini korur.
Evinizdeki Minyatür Ağaç: Bonsai ve Hikayesi
Bonsailer çok eski zamanlardan beri bakılan minyatür saksı ağaçlarıdır ve bu ağaçlar bir sanat olarak görülür. Bu sanatın ana metni ise doğadaki yaşayan tüm ağaçlara saygı duyma ve onları koruma üzerindedir. Böyle zarif bir ana metne sahip olan bu ağaçlar özellikle de son dönemlerde sıklıkla hediye olarak tercih edilmektedir. Bu ağaçların bakımı çok zahmetli değildir ancak budama döneminde doğru şekilde budama yapmak ve zamanı geçmeden bunu gerçekleştirmek önemlidir.
Yetiştirelecek olan bonsai doğru saksıda, doğru yerde konumlanmış olmalıdır ve su ihtiyacı da toprağının nemi tamamen tükenmeden giderilmelidir. Hassas bir yapıya sahip olan bu ağaçlar özellikle de serin ve rüzgarlı alanlarda tutulmamalıdır.
Bonsaiye Nasıl Bakmalı?
Bonsailer yeni yetiştiriliyorsa, istenilen forma ulaşana kadar geniş bir saksı içinde düzenli ilgi ile bakılmalıdır. İstenilen forma ulaşan bonsailer daha sonrasında yeni ve daha küçük bir saksıya alınabilir. Bu aşamalarda önemli olan köklere zarar vermemek ve toprağının kurumamasını sağlamaktır. Özellikle de sıcak yaz günlerinde her gün bile su vermek mümkündür ancak toprağın emmediği fazla suyu bitkinin altından almak gerekir. Aksi takdirde bu fazladan su bitkinin köklerini çürütür ve bonsai daha büyümeden çürüyerek ölür. Bunun olmaması için saksıların altının fazla suyu süzecek bir haznesi olması önemlidir ya da verilen suyun miktarı doğru şekilde ayarlanmalıdır.
Bonsailer gün ışığında durmayı çok severler ancak doğrudan ışık almak hem yapraklarına hem de gövdesine zarar verebilir. Yapraklarının yanmasını istemiyorsanız doğrudan güneşte az süre tutarak genel olarak dolaylı şekilde gün ışığı alabileceği bir yerde bonsainizi konumlandırmanız mümkün.
Bonsailer özellikle de serin ortamda ve hava akımının olduğu yerlerde bakılmamalıdır. Sıcak ve hava akımı olmayan bir alanda bonsailer temiz havadan beslenerek bakılırsa oldukça sağlıklı şekilde gelişir. Uzun yıllar bakım sonucunda bonsailer istenilen forma ancak sokulabilir, bu unutulmamalıdır. Budama yeteneklerinizi geliştirmek için özellikle de bonsai budamayı öğrenmeniz gerekir çünkü bonsailer hassas bitkilerdir ve yanlış budama dallarına çok zarar verebilir.
Cevap bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.