Dekor amaçlı ev, işyeri, ofis ve benzeri yerlerde sıklıkla tercih edilen guzmania bitkisi özellikle de son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bitkiler arasına girmiştir. Uzun yapraklı olan bu bitkinin çiçeği oldukça hassastır ve bakımı oldukça kolaydır. Pek çok etkenden dolayı çiçeği kısa zamanda solabilir ya da yaprakları dökülüp kuruyabilir. Buna engel olmak için guzmania bitkisini doğru koşullarda iyi bir bakım ile yetiştirmek önemlidir.
Hassas çiçeği ile göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan guzmania bitkisini çoğaltmak ve bu bitkinin bakımını yapmak kolay olduğu kadar masrafsızdır da.
Guzmania Çiçeği Nasıl Yetiştirilmelidir?
Önemli noktalara dikkat edildiği sürece guzmania bitkisi kaliteli bir şekilde gelişir ve çiçek verir. Dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır:
-
Bitki, fazla soğuk ve fazla sıcak ortamda tutulmamalıdır. İki türlü de yaprak ve kökler olumsuz etkilenip bitkinin solmasına sebep olabilir.
-
Yaprakları ve çiçeği hassas olduğundan dolayı bu bitkinin yapraklar ve çiçeği ile herhangi bir obje temas halinde olmamalıdır. Bu, yaprakların kurumasına ya da çiçeğin solmasına sebep olabilir.
-
Su verme düzeni değiştirilmemeli ve olması gereken miktarda, toprağın her yerine eşit şekilde su verilmelidir.
-
Yazları bir miktar daha çok su verilebilir. Bunun sebebi yazın sıcak hava ile bitkinin su ihtiyacının da artmasıdır.
-
Kış aylarında bitki doğrudan güneşe koyulabilir ancak yaz aylarında doğrudan güneşte kalan guzmania bitkisinin yapraklar ve çiçekleri solabilir. Yaz aylarında guzmania çiçeğini gölgede, aydınlık bir yerde tutmak daha iyi olacaktır.
-
Saksı değiştirme işlemi çok sık yapılmamalıdır. 2 yılda bir kez özellikle de nisan ve mayıs aylarında saksı değiştirilebilir.
-
Yılda en az bir kez vitamin ve mineral desteği sağlamak, bitkinin daha sağlıklı ve canlı olmasına yardımcı olacaktır.
-
Guzmania bitkisi yapraklarını döküyorsa yeterli güneş ya da su ihtiyacını karşılamıyor demektir. Buna göre çiçeğin konumunu ya da su verilme düzenini değiştirmek gerekebilir.
-
Guzmania bitkisini sularken soğuk çeşme suyu yerine oda sıcaklığında içme suyu verilmesi tavsiye edilir. Soğuk su köklerine zarar verebilir.
-
Rüzgar, hava akımları ve benzeri ani sıcaklık değişimleri ile cereyandan etkilenebilen guzmania bitkisi oda sıcaklığında bakılmalıdır.
Guzmania Bitkisini Çoğaltmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
-
Nisan ve mayıs aylarında çoğaltma işlemini guzmaniaya uygulamak mümkündür.
-
Kökten ayrılan guzmania bitkisi ayrı bir saksıya ekilir. İki farklı kök ve iki guzmania bitkisi elde edilir. İki guzmaniaya da aynı şekilde sulama ve bakım düzeni uygulanmalıdır.
-
Kısa sürede ikinci ekilen guzmania da çiçek açmak için uygun hale gelecektir.
Cevap bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.